Újvilág Óbudán - zsidó mágnások és kereskedők nyomában

Kékfestő üzemtől a párizsi kifutóig. Ismerd meg az óbudai zsidó közösség történetét!

A török kiűzése utáni évszázadban, amikor az ország romjaiból épült újjá, kezdett el formálódni Óbuda zsidó közössége, és vált végül az egyik legjelentősebbé Közép-Európában. Az egymást követő nemzedékek vitték tovább apáik örökségét és fáradhatatlan vállalkozói kedvvel folyton gyarapították is azt.

A séta során mesélünk a Goldbergerek legendás felemelkedéséről, meglátogatjuk a ma textilmúzeumként működő egykori hatalmas gyárukat, és megismerjük, hogy egy kis kékfestő üzemből milyen rögös út vezetett a párizsi kifutók világáig.

Megtudhatjuk mi köze van egy New Orleans-i hajóskapitánynak egy Lajos utcai kereskedéshez. Megismerhetjük a Habsburg birodalom legnagyobb klasszicista zsinagógájának hányatott történetét, hogy hogyan lett imaházból tévéstúdió, majd újra templom. Sétánkon arra is választ kapunk, hogyan tudta Óbuda oly sokáig megőrizni egyedi hangulatát, miközben Budapest más városnegyedei hatalmas változáson mentek át.

Kategóriák
Történelmi séta Történelmi séta | Zsidó örökség Zsidó örökség | Budapest Budapest | Magánsétaként is megrendelhető |
Időtartam
120 perc
Indulás
3. kerület, Óbuda, Fő tér 3., Városháza előtt (térkép)
Érkezés
3. kerület, a Goldberger Textilipari Gyűjteményben (térkép)
Ár
6 190 Ft

Le ne maradj! Foglalj időpontot!

április 16, vasárnap
Indulás: 15:00
május 21, vasárnap
Indulás: 15:00

Nem találtál megfelelő időpontot?

A(z) email cím megadása kötelező! A(z) email cím nem érvényes email formátum. Kijelentem, hogy elolvastam és elfogadom az Adatkezelési Nyilatkozatot Az Adatkezelési Nyilatkozat elfogadása kötelező!